© Rootsville.eu

The Brecker Brothers (US)
tiltle:Live and Unreleased
music: Jazz
release date: 2020
label: Piloo Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
The Brecker Borthers

© Rootsville 2020


Randy Brecker en Piloo Records hebben met zijn overleden broer Michael Brecker, The Brecker Brothers, in 1980 een historische live-opname uitgebracht van de baanbrekende trompettistenband van de volleerde trompettist. Op 20 maart 2020 documenteert Live and Unreleased het onvergelijkbare amalgaam van jazz en hard-hitting rock en funk dat het handelsmerk van de Brecker Brothers en het geluid van de generatie werd. De opname uit 1980 bij de legendarische Hamburgse muziekclub Onkel Pö's Carnegie Hall legt de groep vast op misschien wel de hoogste top. Op Live and Unreleased worden de twee virtuoze titanen begeleid door gitarist Barry Finnerty, toetsenist Mark Gray, bassist Neil Jason en drummer Richie Morales.

Na een Europese zomertour langs grootschalige festivals was de intieme Onkel Pö een vertrouwd, comfortabel decor voor dit krachtpatser-sextet. Een masterclass in samenspel, cohesie en dynamische gevoeligheid, dat niveau van comfort en het nemen van risico's is te horen in deze opwindende set van 2 cd's, opgenomen slechts een maand nadat tenorsax-titaan Michael Brecker had gespeeld in de compromisloze post-bop studio van Pat Metheny album 80/81. Gitarist Barry Finnerty had opgenomen op het meesterwerk Heavy Metal Bebop uit 1978 van de band en nam een ​​pauze van de Crusaders en "Street Life" om deze tour te doen. De toetsenbordstoel werd vastgehouden door wijlen de geweldige Mark Gray, een first-call NYC-muzikant die, net als de anderen, volledig ondergedompeld was in de taal van bebop, maar ook de toetsenbord- en synthesetechnologie van de dag omarmde en het kerngeluid van het ensemble sierde met de geluiden van baanbrekende technologie. Voeg de slammende ritmetandem van drummer Morales en bassist Jason toe en het zorgde allemaal voor een zeer krachtig, hypermodern brouwsel dat het ‘80s fusion-geluid hielp definiëren.

De eerste cd in deze set van twee cd's begint met een uitgebreide versie van 'Straphangin', een compositie van Michael Brecker die een soort van klassieke, oubollige ouverture bevat voordat hij overgaat in steenkoude funk. Dit nummer zou het titelnummer worden van het zesde en laatste studioalbum van de band, Straphangin, dat tien maanden na dit concert in Hamburg werd uitgebracht. Randy neemt een meesterlijke solo op dit nummer, beginnend met Crybaby wah-wah trompetuitroepen voordat hij barstte met een spervuur ​​van borstelige, onaangetaste hoge tonen. Michaels solo is snel, groeit in dynamiek en intensiteit, met de vurigheid en virtuositeit die alleen de late titaan kon brengen.

The Brothers bieden een zinderende kijk op de jazz-rockklassieker "Sponge", een compositie van Randy Brecker van het debuutalbum The Brecker Brothers uit 1975. Dit nummer boeit het hele ensemble, met een call-and-response van Randy met broer Michael, en handel tussen Finnerty en Gray. Deze uitgebreide versie van "Funky Sea, Funky Dew" bevat enkele van Michael's eerste experimenten met het EWI (elektronische blaasinstrument), waarbij hij een solo zonder begeleiding nam die negen minuten doorgaat; een virtuele masterclass in de kunst van de elektronische saxofoon.

De anthemische "Some Skunk Funk" wordt in een typisch laaiend tempo afgeleverd. Randy: “Dat deuntje is een doorgangsrecht geworden voor jonge muzikanten. Er is gewoon iets aan de uitdaging dat het altijd aantrekkelijk maakte voor muzikanten. Het is een moeilijk deuntje en het is net onderdeel geworden van het fusionrepertoire, dus jonge spelers willen er altijd een kans op maken. " De band laat het publiek verbluft achter nadat Mike en Jason diep graven en hun verbluffende melodieuze uitvinding laten zien over de complexe veranderingen van dit kenmerkende deuntje.

De set van twee cd's eindigt met het humoristische, zappa-achtige vocale nummer 'Don't Get Funny With My Money', met teksten die mede zijn geschreven door Luther Vandross en die hier zijn uitgevoerd door Randy. De track sluit af met vurige uitwisselingen van achten tussen Mike, Randy en Finnerty; een krachtig einde van een kenmerkend album dat een belangrijke toevoeging is aan de opgenomen erfenis van de Brecker Brothers.

tracks:

CD 01

01 Straphangin'
02 Tee'd Off
03 Keine Titelinformation
04 Sponge
05 Funky Sea, Funky Dew
06 I Don't Know Either

CD 2 (Live)

01 Inside Out
02 Baffled
03 Some Skunk Funk
04 East River
05 Don't Get Funny With Money